Make your own free website on Tripod.com


Új Ellenzéki Kerekasztalt!


A rendszerváltásban nagy szerepe volt a kormánypárttal szemben álló erők összefogásának. Az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalóképes partnere volt a hatalomnak.

Most egy sebesen kiépülő diktatúra alakítja úgy a helyzetet, hogy ismét szükség lenne a demokratikus erők összefogására.

A helyzet sok mindenben különbözik, de a feladat ugyanaz.

Javaslom, hogy hozzunk létre egy új Ellenzéki Kerekasztalt. Egy nagyobbat, mint a régi, hiszen ebben a helyzetben szükség lehet a meglévő pártok mellett azon közszereplők bölcsességére is, akik jelenleg nem vesznek részt aktívan a politikai életben.

Üljenek le, és gondolják végig, hogyan menthető meg a magyar demokratikus államberendezkedés, és hogy ki mit tehetne érte.

Ha rajtam állna, az alábbiaknak küldenék meghívót: Schiffer András, Mesterházy Attila, Kovács László, Vitányi Iván, Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter, Bajnai Gordon, Bokros Lajos, Dávid Ibolya, Debreczeni József, Pető Iván, Kuncze Gábor, Tamás Gáspár Miklós, Bauer Tamás, Ungváry Rudolf, Tölgyessy Péter, Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László, Kenedi János, Kéri László, Lengyel László. A névsor tetszés szerint bővíthető. Ha valaki amiatt nem venne rajta részt, mert valaki más is jelen van, az önmagát zárja ki a tanácskozásból. Most nem olyan időket élünk, hogy megengedhetnénk magunknak a felugrálást és a kivonulást.

A tapasztalt politikusok összefogása révén minden könnyebb és gyorsabb lenne. Enélkül is megszületik majd a demokratikus alternatíva, de a kihordási időt és a szülési fájdalmakat nem ártana megspórolni.

Mándy Gábor

Vissza a Vita oldalra